Firefox gyorsítása háromszoros sebességre egyszerűen

Bizonyára sokan használják a Firefoxot, mint nagyszerű böngészőt és tudjuk is róla, hogy elég gyors. Ez igaz is, de sajnos csak eleinte. Ahogy használjuk egyre jobban kezd hízni a profilunk, mert sok adatot ment el használat közben (eltárolt jelszavak és sütik, előzmények és gyorsítótár…), ezért pár hónap elteltével már lassul az indulás, valamint az oldalak betöltési sebessége is (nem beszélve a memória megzabálásáról). A megoldás egy pár kilobyte-os programban rejlik.

A Firefox SQLite adatbázisokat hoz létre az adatok tárolására ami egy idő után elég sok lesz és ezek nagyon fragmentáltak lesznek, így nehéz elérni őket, amitől a böngésző belassul. Ez igazából nem az adatbázis hibája, hanem a Mozilláé, de semmi gond, megbocsátható mivel ingyenes és az egyik legjobb böngésző. :)

Tehát a problémára a megoldást a Speedyfox nevű program teszi lehetővé. Ez arra hivatott, hogy optimalizálja az adatbázisokat. Az optimalizálás nem befolyásolja a könyvjelzőinket, az előzményeket vagy az elmentett jelszavainkat, így tehát adatvesztéstől nem kell tartani. A Speedyfox innen letölthető.

Ha letöltöttük, akkor zárjuk be a böngészőt, után indítsuk el a Speedyfox-ot (nem kell telepíteni, ez már egy jó szempont részemről). Ezután adjuk meg a Firefox telepítési könyvtárát (alapesetben erre nincs is szükség), majd nyomjuk meg a “Speed Up My Firefox!” gombot. Pár másodperc vagy perc várakozás után (adatok mennyiségétől függően), elkészül az optimalizált adatbázisunk, aminek köszönhetően már 2-3-szor gyorsabb lesz a kedvenc böngészőnk. :)

Speedyfox

1 Hozzászólások

Kérdések, észrevételek vagy egyéb megjegyzések: