Távsegítség kérése VNC segítségével

A távsegítségnek több alternatívája is van. Már egyet leírtam régebben, de most egy másik nagyszerű programról fogok írni, mégpedig a VNC-ről. Ez a rendszergazdák és magán személyek között is előszeretettel használt INGYENES program. Természetesen van fizetős változata is, de ha csak távsegítségre szeretnénk használni semmi extrára, akkor tökéletesen megfelel az ingyenes változat is. A programot innen le lehet tölteni.

A telepítése nem egy bonyolult dolog, nagyjából next, next, next, finish nehézségű, ezért azt nem fogom leírni. A beállításokról viszont pár szót ejtenék.

Amint feltettük a VNC-t, feljön egy kis ablak amiben megadhatjuk a beállításokat a figyelni kívánt gépre. Itt igazából nagy dolgunk nincs, de pár opciót azért érdemes beállítani.

VNC konfigurációs ablakaElőször is állítsunk be egy jelszót, hogy az esetleges illetéktelenek ne tudjanak hozzáférni a géphez. Ha csak helyi hálózaton engedélyezzük (erről később), akkor elég egy egyszerű jelszót megadni, viszont ha internetről is elérhető lesz, akkor érdemes egy erős jelszót megadni, amit itt akár generálhatsz is magadnak. Ha beírtuk a jelszót, akkor haladhatunk is tovább a következő beállításra.

VNC - Asztal beállításaiItt szintén a helyi hálózatot említeném meg először, hiszen ha pl. egy 100/100Mbps rendelkezésre áll, akkor ezt a beállítást nem kötelező megcsinálni, hiszen elbírja. Viszont ha internetről fogunk dolgozni, akkor minden képen gondoljuk át mire van szükségünk, főleg ha lassú internet kapcsolatról van szó (1Mbps feltöltés alatt). Kattintsunk a “Desktop” fülre, és itt állítsuk be a következőket:

  • Remove wallpaper (törli a háttérképet)
  • Remove background pattern (törli a háttér mintákat)
  • Disable user interface effects (letiltja a felhasználói effekteket)

Ezektől nem kell megijedni, hogy örökre így marad, mert ha kilépünk, akkor automatikusan vissza fogja állítani, de amíg dolgozunk teljesen felesleges adatokat ne küldjünk, hisz az csak lassítja a kapcsolatot. Ezután, ha megvagyunk, akkor nyomjunk az alkalmazás gombra és be is zárhatjuk ezt az ablakot (“OK” gombra kattintva).

A konfiguráció ezzel nagyjából véget is ért. Egy dolgot azért ne felejtsünk el. Ha van tűzfal vagy router, akkor minden képen engedélyezni kell a VNC portját, mert enélkül nem fogjuk tudni elérni a gépet! Tűzfalba csak fel kell venni, hogy az xy portot engedje ki az internetre, routernél pedig be kell állítani a Portforwardot (NAT). Alapértelmezetten az “5900“-as port van beállítva, de akár módosíthatjuk is (“Connections” fül).

Most pedig következzen az elérés.

Ha már elvégeztük a munka nehezebb részét (már ha annak lehet nevezni), akkor jöhet a jól megérdemelt jutalom. Indítsuk el a “VNC Viewer” nevű programot (ha a telepítőben nem piszkáltunk semmit se, akkor alapértelmezetten feltette a Szervert és a Klienst is).

VNC ViewerAmikor elindítjuk a VNC Viewer programot, akkor először is, be kell írnunk az “áldozat” gépének címét (IP vagy Domain). Még érdemes a portot is a cím után írni, ha nem az alapértelmezettet használjuk (“ipcim:portszam”. Én most beírtam a “192.168.2.100” címet és ehhez fogok csatlakozni.

VNC Viewer - BeállításokAlul még van egy “Options…” gomb is, ahol egyéb beállításokat eszközölhetünk. Nem fogom teljesen részletezni, mert általában az alap tökéletes.

Miután beírtuk a címet, beállítottunk mindent, rányomhatunk az “OK” gombra, és elkezd csatlakozni a kiszemelt gépéhez. Ha a kapcsolódás sikeres, akkor fel fog jönni egy login ablak. Itt beírjuk a jelszót amit még a cikk elején beállítottunk. Ezután már nincs más dolgunk mint segíteni az illetőnek. FIGYELEM! A számítógéphez teljes hozzáférésünk van, tehát akármit csinálhatunk. Azt azért ne felejtsük el, hogy amit mi csinálunk, azt a másik fél is látni fogja, kivétel, ha azt állítottuk be, hogy jelentkeztesse ki.

Még egy apróság így a végére. Ha dinamikus IP-vel rendelkező internetre akarunk kapcsolódni, akkor érdemes beüzemeltetni egy olyan szolgáltatást, ami az IP-t egy domainhez rendeli, így mindig tudni fogjuk mi a címe az illetőnek. Ilyen szolgáltatás pl. DynDns.

http://www.realvnc.com/products/download.htm

Kérdések, észrevételek vagy egyéb megjegyzések: